úterý 3. září 2013

České buchty se švestkama = slíváky

Tento recept je na cca 20 kusů.

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 - 150 g cukru krystal 
3 žloutky
1 celé vejce 
1 vanilkový cukr       
sůl
1/4 litru mléka
1 kvasnice
150 g hery


Postup:
Uděláme kvásek - vlahé mléko smícháme s kvasnicema a troškou cukrem. Heru rozpustíme.
Do mísy dáme mouky, vajíčka, sůl, cukr, vlahé máslo a kvásek.
Vše "uboucháme" (kdyby se těsto lepilo, přidáme mouku), poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto, pomocí lžíce, na malé bochánky, které roztáhneme na placky. Do každé položíme švestku (kterou jsme vypeckovali) a zatočíme.
Veškeré "buchtičky" vkládáme do pekáče s olejem (ani né 1/4 pekáče) a vždy každou pomažeme ze všech stran.

Pečeme dozlatova na 130°C - 150°C zhruba 30 minut.

Po vyjmutí z trouby vyklopíme pekáč, oddělíme buchty, dáme je na tác a poprášíme moučkovým cukrem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stejným postupem by se daly udělat typické české buchty, kdy by jsme místo švestek použili tvaroh popřípadě povidla.
Jen tvarohové - 3 čerstvé tvarohy smícháme s cukrem a citrónovou kůrou
Tvaroh a povidla - 2 čerstvé tvarohy smácháme s cukrem a citrónovou kůrou
Jen povidlové - 1 až 2 povidla


PŘEJI DOBROU CHUŤ !

Žádné komentáře:

Okomentovat